Tíðindi

20. jul 2021

Røðan, ið borgarstjórin helt fyri drotningini

 

Deres Kongelige Højhed

På vegne af hele vores lille samfund vil vi i Sjóvar kommune ønske Dem rigtig hjertelig velkommen på besøg hos os.

Vi er meget beærede og stolte over, at kunne modtage Dem her i kommunen. Vi sætter stor pris på, at De afsætter tid til besøg i de nordlige egne af kongeriget. Vi elsker vort land og vi trives her i vores lille paradis ude i Nordatlanten. Vi synes selv, at vi har en særdeles smuk og historisk set meget interessant kommune, som består af 5 bygder. Strendur og Selatrað er gamle bygder, mens Innan Glyvur, Morskranes og Kolbeinagjógv er nyere bosættelser. Kommunen har fået sit navn fra stedet her som kirken står, við Sjógv.

Den officielle del af Deres besøg afholdes her ved kirken ”við Sjógv”, hvor der gennem århundreder har stået flere kirkebygninger, og kirken og kristendommen har altid haft stor betydning for os færinger.

Denne del af kommunen ligger meget centralt ved indsejlingen til Færøernes største fjord, Skálafjørður, også kaldt KONGSHAVN, som er en af de aller bedste ankerpladser på Færøerne – sikkert den bedste overhovedet.  Ankerpladsen strækker sig her fra kirken ”við Sjógv”, og et par kilometer ind i fjorden.

I gamle dage kunne skibe slet ikke anløbe Tórshavn, endsige ligge der og losse, medmindre vejret var rigtig godt. Så da skibene fra DEN KONGELIGE FÆRØSKE HANDEL ankom til Færøerne, anløb de først Kongshavn, hvor de ankrede op, indtil vejret tillod losning og lastning i Tórshavn. Også i forholdsvis nyere tid, da kongefamilien ankom til Færøerne med skib, anløb kongeskibet DANNEBROG først Kongshavn, inden man sejlede videre.

Den mere private del af besøget afholdes ved ”Snældan”, som er vores lokale spinderi, hvor de bearbejder uld til færdigvare og derudover producerer et stort udvalg af fine uldvarer. Færøerne er sandsynligvis navngivet af irske munke, på grund af de mange får, der levede her, og fårene har haft stor betydning for tilværelsen heroppe, for eksempel på grund af ulden, og Snældan er det eneste spinderi her på Færøerne.

Vi færinger følger med i, hvad der sker i og rundt om kongehuset, og på en måde er det godt at se, at I oplever omtrent de samme ting, som alle os andre også oplever.

Den opgave, som I udfører, er dog noget anderledes end hos de fleste, og vi respekterer den måde, som kongehuset tackler de forskellige opgaver.

Det er min opfattelse, at Deres Majestæt ønsker at være dronning for hele kongeriget, og at De, på Deres egen rolige måde, er meget dygtig til at udvise rummelighed og forståelse for de forskellige interesser rundt om i riget, og forsøger at fremme tålmodighed og respekt. Tak for det.

Hvert år, på årets sidste dag, er der rigtig mange færinger, der sidder og lytter til Deres nytårstale, og dine hilsner og tanker, som de sender til os færinger, de har altså stor betydning for mange af os, og de luner i den kolde og mørke vinternat.

Vores lille samfund, her på vestsiden af Skálafjørðinum, har indtil årsskiftet 2020, ligget lidt afsides, når man tænker på infrastrukturen, men i forbindelse med åbningen af den nye undersøiske tunnel, som De lige nu har kørt igennem, er vi blevet en del af centrum, og vi oplever stor befolkningsvækst og erhvervslivet har også vist interesse for etablering af nye erhverv.

De største arbejdspladser her i kommunen er forbundet til havet, i forbindelse med bearbejdning og opdræt af fisk. Vi har et rederi, et mindre skibsværft og derudover har vi flere selvstændige virksomheder, og som sagt har vi også vores spinderi, som vi skal besøge senere.

Vi har en lang historie, som vi er stolte af. Nye generationer bygger videre på den visdom og de værdier, som de forgangne generationer har opbygget. Selvom tiderne har været omskiftelige, og skæbnens stier været forskellige, er alle forbundet med glæder og sorger - medgang og modgang.

Dem, der gik på stien før os, var helstøbte. De hvilede i sig selv og var autentiske. De drømte ikke om store bedrifter og udødelighed. Æren, og det at gøre gavn, arbejde og pligter, som fulgte de skiftende årstider, gav tilværelsen mening og nøjsomhed.

Stien kan være jævn og flad, men kan også være ujævn og stejl og da kan det være svært at komme op ad bakken, men vi håber, at de gamle værdier også vil bestå i kommende tider. Vi møder mange nye ansigter på stien. Fra alle verdens hjørner kommer der folk til Færøerne, og også til Sjóvar kommune. De slår følge med os på stien og bidrager med deres alsidighed.

Ved enden af stien ligger kirken. Kirken, som de har sat deres lid til, og som de støtter sig til i gode som i svære tider. Kirken står klippefast, den lader sig ikke påvirke af tidens strømninger og udviskes ikke af tidens tand.

Vi ønsker nu at invitere Deres Majestæt ind i vores kirke, og tusind tak for at De beærer os med Deres besøg.

Tak

Fyri at dáma og deila mást tú samtykkja nýtslu av kennifílum í bólkingini: "Betra um brúkaraupplivingina".
Broyt samtykki
16. apr 2024
Myndir og setanarrøðan frá kvøldskúla­framsýning­ini 2024
15. apr 2024
Steypakapping í talvi í bygdahúsi­num á Strondum
15. apr 2024
Ársaðalfundur hjá pensjónista­felagnum
15. apr 2024
Aðalfundur hjá Stranda Talvfelag
15. apr 2024
Loppu­marknaður 20. apríl
11. apr 2024
Koyrikort til lítil prutl
11. apr 2024
Eydnuhjólið hjá Barna­ringinum
10. apr 2024
Kvøldskúla­framsýningin 2024

Send boð til Sjóvar kommunu